Som teknologijournalist har jeg skrevet om Twitter ved flere anledninger, og så og si hver dag de siste ukene har jeg fått en eller flere followers. I dag passerte jeg 400, men et lite overblikk på profilsiden min, viser at jeg bare følger rundt 3/4 tilbake.

Førsteinntrykket er viktig, og det blir stadig viktigere når man følger flere og flere. Inspirert av denne artikkelen har jeg derfor laget noen punkter på hvorfor jeg sannsynligvis ikke har fulgt deg tilbake, selv om du følger meg:

  • Du har ikke postet én eneste tweet, bare begynt å følge meg (og en håndfull andre). Jeg vet ingenting om deg – hvorfor skal jeg følge dine oppdateringer? Det høres kanskje ut som om jeg oppfordrer deg til å snakke med deg selv, men faktisk er det ingen dum idé å twitte litt ut i «ingenmannsland» før du begynner å følge andre. Først da får jeg et inntrykk av hvem du er og hva du er interessert i.
  • Du poster bare «sosiale tweets», og jeg kjenner deg ikke. Hvis jeg kjenner deg er det én ting – da kan jeg godt synes det er hyggelig å se at du koser deg med ungene på Tusenfryd, at du skal ha muntlig eksamen i morgen eller nettopp har kjøpt deg ny bilstereo. Hvis ikke blir det bare støy – som om ikke over 300 twitterbrukere lager nok støy allerede 😉
  • Du er ikke med i samtalen. Dette er kanskje det viktigste kriteriet – jeg liker å følge folk som bidrar, som jeg kan utveksle meninger med og som gir meg respons. Til tross for at du har postet 5 tweets den siste uka som er over middels interessante, mangler det liksom litt hvis ikke du snakker med andre.
  • Du har lav followers/following-rate. I tvilssituasjoner tar jeg en titt på tallet – hvis du følger 93 personer, men bare har 12 som følger deg, er det et tegn på at andre ikke har blitt inspirert, og da er sjansen stor for at jeg tar deres parti; spesielt hvis jeg gjenkjenner mange av de små bildene av twitterbrukerne du følger.
  • Du poster om ting jeg ikke interesserer meg for, eller nærmere bestemt – om ting jeg ikke har noe interesse av å få matet inn i twitterstrømmen min. Jeg er først og fremst opptatt av teknologi, internett, popkultur, morsomheter og andre ting. Hvis dine siste 7 tweets er om dyremishandling, kjente sitater eller referat fra hvert løp på travbanen på lørdag, sier jeg nei takk. Jeg sier ikke at du er en uinteressant person – jeg ønsker bare å ha en viss rød tråd i twitterstrømmen min. Jeg liker kanel, men ikke på pizzaen, liksom.
  • Du er automatisert. Hvis du bare mater RSS-feeden din til Twitter og følger meg i håp om å hanke inn nok en leser, bommet du. Jeg skal innrømme at jeg har syndet litt med dette selv da jeg opprettet @dinside_data, men vi har nå slått av RSS-mating og prøver heretter å holde den litt «personlig», der alle tweets blir sendt manuelt.
  • Du blir «too much». Dine siste 8 meldinger er adressert til samme person og handler om hvor dere skal spise i morgen. Bruk direktemeldinger – det er ingen vits å plage alle andre med en samtale kun dere har interesse av.
  • Oppdatert: Jeg må ta med ett poeng til i etterkant, og det er rett og slett fenomenet forglemmelse. Jeg har en tendens til å dra opp telefonen og sjekke epost både her og der, og da hender det at jeg ser at noen har lagt meg til på twitter, leser eposten, titter på profilen, men glemmer å bytte program og legge deg til etterpå.

Jeg er allikevel fullstendig klar over at det sikkert er noen jeg i første omgang valgte ikke å følge, men som jeg muligens ville ha fulgt i dag. Jeg kunne selvsagt ha gått igjennom hver enkelt på Friend or Follow, men det tar sin tid med over 100 stykker. Det beste er egentlig om du følger punkt 3. Du kan fortsatt adressere meg (med @, vet du) hvis du vil svare på noe jeg har postet – uavhengig av om jeg følger deg eller ikke. Jeg klikker som regel på brukernavn jeg ikke kan huske å ha sett på en stund, og derfra er avstanden til follow-knappen som regel kort.

Hvis du, på tross av alle disse advarslene, har lyst til å følge meg på Twitter, er brukernavnet mitt @paljoakim 😉

Er du fortsatt ikke på Twitter? Her er noen artikler vi har skrevet på DinSide for å få deg i gang: