Da vi pusset opp kjøkkenet for fire år siden, spilte vi også litt på stortromma og klinket til med en integrert kaffemaskin fra Miele, og det er like fornøyelig hver gang en eller annen superstjerne har akkurat den samme på Cribs.

Bilde tatt av <a href=

Bilde tatt av Flickr-bruker Moberg (CC)

Maskinen har en skuff for kaffebønner og kverner ca 10 gram bønner til hver kopp. Det kjekke er at det er veldig lite mikkmakk å lage en kopp kaffe – etter den initielle oppvarmingen (ca ett minutt fra du slår den på) trykker man på en knapp, og så kverner den bønner i ti sekunder og bruker 10-20 sekunder på å fylle koppen med kaffe, avhengig av om du skal ha espresso, americano e.l.

Og – den teller antall kopper kaffe vi har brygget. Om drøye to måneder har vi hatt den i fire år, og foreløpig viser statistikken at vi har brygget over 6.500 kopper deilig kaffe.

Vår kjære kaffemaskin

Alle koppene har imidlertid ikke vært like gode. Da vi kjøpte maskinen prøvde vi selsvagt en rekke forskjellige bønner i jakt på noen som gav god smak til en god pris. Det skal sies at tommelfingerregelen har vist seg å være at man får det man betaler for. På Rema har de en pose med 500g bønner som koster 40 kroner, men det er de eneste bønnene vi faktisk har støvsugd ut av bønneskuffen igjen. Rett og slett fryktelig smak!

Det blir ikke bedre av å gå på Meny og kjøpe løse bønner. De ligger i dagesvis i butikken, under sterkt lys og med åpne plastlokk, og det ganske langt unna optimale forhold for kaffebønner.

I dag var vi i Sverige og kjøpte favorittbønnene. De har jeg ikke smakt siden vi kjøpte en pose i en kaffesjappe i Gamla Stan i Stockholm, og faktisk var det på Jernia rett utenfor Strömstad vi skulle finne dem igjen. Jeg kjente jeg ble helt varm da jeg så dem stå i hylla, og jeg kjøpte like gjerne to forskjellige slag. Jeg tror ikke de er mulig å få kjøpt i Norge, men hvis du er på jakt etter gode bønner vet du nå hvor du skal lete.

kaffe

Kaffebønnene er fra produsenten Mauro, og den jeg likte godt heter Special Bar. Jeg har også lest mye skryt av Mauro De Luxe (hos den svenske importøren), så jeg kjøpte like gjerne en kilo av dem også. Nå gjelder det bare å få unna barista espresso-bønnene fra kaffesjappa på Byporten (som også er ganske gode) før Maurobønnene skal til pers.

Jeg gleder meg!

(Vi kjøpte også et par liter med spesiell «latte art»-melk som jeg ser frem til å prøve i morgen.)