Beer Tasting
Image by BURИBLUE via Flickr

På vei bort til butikken i stad fikk jeg plutselig lyst til å unne meg et par øl til kvelden. Jeg ankom i god tid før klokka seks (vi snakker 17.40 eller noe sånt) og handlet både det ene og det andre med Elise (3) på slep.

Da vi omsider var ferdige med runden, stod vi i kø i kassa. Det var tre personer foran meg i køen, og sekundene tikket av gårde mot klokka seks. Jeg var ikke alene om å skulle handle øl – han to foran meg kjøpte et par six pack, og damen bak kassa nevnte at nå var nesten klokka slagen, men han rakk det, betalte og gikk.

Før hun betjente neste kunde, ble det litt skravling i ti sekunder med en kollega, og jeg merket at jeg begynte å bli smårritert – hun måtte da se at vi var flere som skulle ha øl? Hun foran meg satte også opp en six pack, samt en del andre varer. Da hun skulle betale, stod hun og fomlet veldig for å finne AKKURAT beløp fra den tykke lommeboka si. Sekundene tikket. Jeg kjente jeg ble mer og mer stresset. De to boksene med øl jeg hadde gledet meg til å kose meg med hang i en tynn tråd.

Hun foran meg rakk det.

Jeg rakk det ikke.

For jeg var FEM små sekunder for sen. 18.00.05. Sorry mac, men jeg får ikke slått inn dette på kassa, var alt hun hadde å si. Det var altså helt greit at han to foran kjøpte 12 øl ett minutt før jeg ville kjøpe mine to.

Hadde ikke kassadamen skravlet med kolleagen, hadde jeg fått kjøpt ølet. Hadde hun foran meg betalt med kort, hadde jeg fått kjøpt ølet. Hadde butikken sett at det var mye folk og satt inn én ekstra person i kassa i stedet for at to vrimlet rundt og pakket ut varer, hadde jeg fått kjøpt ølet.

Hvordan i alle dager kan et regelverk være så inn i granskauen firkantet?

For det første burde det i så fall ha vært slik at ølet ble låst vekk/dekket til presis klokka seks. De som allerede hadde tatt det, kunne få betale. Da slipper man alle variablene i forhold til kunder og butikkens organisering av personellet.

Eller – hva med å lette litt på lovverket og si at «Etter klokka seks er det bare lov for en person å kjøpe én liter øl.» Jeg antar at menneskene bak har tenkt dithen at man ikke vil at folk skal handle mengder med øl på kvelden.

Men, vent nå litt – er ikke dette litt bakvendt? Burde det ikke vært slik at det var FØR et gitt tidspunkt man ikke fikk kjøpt øl, så man ikke begynte drikkingen for tidlig? Neste gang er jeg nemlig nødt til å handle øl før tippekampen.

Og da trenger jeg et par ekstra.